top of page
halme_palikat_01112021_035.jpg

KAI RUOHONEN

BILDKONSTNÄR
kai ( at ) ko-koo-mo.fi

Jag arbetar som privat konstnär, som medlem i arbetsgruppen inom ramen för KO-KOO-MO rf:s metod och som producent på galleriet Poriginal, som är en del av Björneborgs konstmuseum. För mig är konst en mänsklig aktivitet som inte behöver uttryckas i en begriplig form, men som kan bidra till förståelse av världen - och människan som verkar i den. 

 

Jag har arbetat som ledare för konstbaserade workshops för människor i olika åldrar, från olika kulturer och med olika social bakgrund. I Eritrea samordnade jag, i samarbete med utrikesministeriet, ett kulturevenemang för barn som hette ”Den lekande människan”. I Namibia höll jag workshops för barn som drabbats av aids, i Moçambique för barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning och i Sydafrika för boende på barnhem. I Kina drog jag workshops baserade på en digital applikation som utvecklats inom ramen för KO-KOO-MO-metoden för barn med autism, äldre personer på vårdhem och hälsostudenter. I Finland har jag hållit workshops som en del av min privata konstnärliga verksamhet, i samband med KO-KOO-MO-konceptet och i samband med mitt museiarbete.

 

Mitt konstnärliga arbete är centrerat kring att utveckla en verktygslåda som möjliggör en dialog över gränser, att möjliggöra genom lek. I leken - som är en kreativ aktivitet - har jag som utgångspunkt den traditionella och universella byggklossen. Att bygga med klossar ser jag som en form av skulptering.

 

Jag har sedan 2007 utvecklat en klosslåda vid namn Återuppbyggnadssats i människoform (registrerat varumärke). Återuppbyggnadssatsen beskriver mänsklig infrastruktur och är en levande, interaktiv skulptur; en rad geometriska former som ger användaren möjlighet att uttrycka sig - som en byggare och som en förstörare. Återuppbyggnadssatsen i människoform är kärnan i KO-KOO-MO-konceptet. Konceptet bygger på design, förverkligande och intuition; genom visuell konst och scenkonst.

Kai Ruohonen: Our Artists
bottom of page