top of page
halmesusi_palikat_preview_017.jpg

KLOSSTEATERNS TURNÈ I SALO

TURNÉ FÖR BARN OCH BOENDE PÅ ÄLDREBOENDE HÖSTEN 2016

Klossteaterns turné i Salos äldreomsorgenheter startade den 4.10. från Alhola sjukhem och avslutades den 7.12.2016 med en föreställning för vårdpersonal i Bjärnå Nuketteri / Kulturhuset Levola. Varje föreställning besöktes av dagisbarn och familjedagvårdsgrupper från närområdet. Turnén innehöll tio klossteaterföreställningar och workshops för äldre och barn att uppleva tillsammans.

 

Syftet var att föra in ett konstnärligt, terapeutiskt och inkluderande program i vardagen för de boende på servicehemmen och för barngrupperna. Positiv och entusiastisk feedback visade att detta mål uppnåddes och att mötet mellan generationerna var en viktig faktor i turnén. Sammanlagt kunde cirka 400 äldre, barn och vårdpersonal från Salo njuta av klossteatersessionerna.

 

Kommentarer om klossteatersessionerna:

”Det borde finnas mer sådant här hjärnarbete för barn, och varför inte för vuxna också!”

 

”Vi gräver fram klossarna så fort vi kommer till dagis, de har glömts bort!”

 

”Vilken fantastisk show, klossen blev verkligen levande och tog med sig... klosslekarna kommer

definitivt att fortsätta.”

 

”Seniorerna gillade verkligen showen, den var lugn och kreativ, tack!”

 

”En underbart stämningsfull upplevelse i denna helt nya Klossteater”.

 

Klossteaterkonstnärens observationer från turnén, utdrag ur föreställningsdagboken: På Klossteaterns turné var barnen en viktig del av upplevelsen för de äldre, och vice versa: få barn i den här åldern har människor över 80 eller 90 år i sin vardag, och för de äldre som bor på institutioner är det inte alls vardagsmat att träffa barn. Ett förskolebarn träffade en 100-åring för första gången, förundrades en stund över de skrynkliga händerna och den stora familjen som den gamla damen hade byggt upp av klossarna, och sa sedan: ”Min mormor är död, men hon var ju 300 år gammal.”

 

Klossteaterns föreställningar väckte entusiasm och förundran i alla föreställningslokaler. Under föreställningen fick barnen viska högt om karaktärer och saker som de kände igen. Det skrattades också mycket, både barnen och de äldre i den bakre raden. De boende på vårdhemmen var i mycket olika hälsotillstånd: vissa kanske inte såg så bra, andra kanske inte hörde, andra kanske undrade var de var. I vilket fall som helst verkade det som om alla på ett eller annat sätt upplevde atmosfären i föreställningen. Man kunde delta även bara genom att titta på eller lyssna till barnens röster, eller genom att hålla några klossar i händerna.

 

Det viktigaste kan helt enkelt ha varit att närvara tillsammans. Många äldre deltog aktivt i byggandet med klossar tillsammans med barnen, och det blev roliga möten. En dam vid sitt bord tog till exempel täten och guidade barnen att bygga Salo stadshus, floden och broarna, och byggde själv en båt för att
fram längs floden. En annan 99-årig kvinna byggde ett högt hyreshus, på vars andra våning hon hade bott, och en klätterställning eftersom hon var en klätterentusiast.

 

I en uppgift möttes familjer som barn och de äldre hade byggt av klossarna med en känsla av förundran: barnen undrade hur någon kunde ha haft 10 syskon. I slutet av föreställningen får barnen göra egna gåtor till resten av publiken på klossteaterscenen. Medan ett barn byggde sjöng andra en välbekant sång och i bästa fall stämde några av de äldre in. Alla fick möjlighet att ge sin egen tolkning av gåtan. Det kändes meningsfullt att en 1-åring och en 101-åring deltog i samma föreställning. För en del var det den första teaterföreställningen i deras liv, för andra kanske den sista. På vissa ställen, när jag satte upp föreställningen, hade en del av publiken på vårdhemmen redan kommit in. Så förberedelserna blev ett slags introduktion till föreställningen och en stämma in-session; prata om föreställningen, förklara teatertekniker, sätta upp ljusen, ibland inspirerades vissa människor till att sjunga. I Halikkohemmet, till exempel, när en började sjunga Hoi laarilaarilailaa, stämde en annan in och snart stämdes det in från ett rum bredvid också.

 

Förutom själva föreställningen och workshopen var ett överraskande viktigt inslag Klossteaterns gästbok, där alla kunde skriva sin autograf efter föreställningen. Det verkade som om det var av stor betydelse för både barn och äldre att skriva sitt eget namn. Det spelade ingen roll hur bra man var på att skriva eller vilken typ av handarbete som utfördes, så länge man kunde sätta sin egen prägel. Numera är det sällan som personer som bor på vårdhem ombeds att skriva under något, och en vårdare sa: ”Jag måste inkludera namnskrivning i min dagliga rutin oftare”.

 

Klossteaterns rikedom kommer från det att varje person som upplever konsten gör sin egen tolkning av

vad de ser. Neutrala träklossar fångar fantasin och tycks sätta hjärnans nerver i rörelse. Så här tolkade saloborna bilden av den sista scenen i Klossteaterföreställningen: en människa, en robot, ett slott, en spannmålstork, en riddare av Mannerheimkorset, en far och två söner, ett tempel, en kyrka, ett klocktorn, en fotbollsspelare, en flicka, en pojke, ett träd fullt av fågelbon, en raket.

Palikkateatterin kiertue Salossa: Projects
bottom of page