top of page
Vuorovaikutteinen-nukketeatteri-kansi.jpg

VUOROVAIKUTTEINEN NUKKETEATTERI LASTEN JA NUORTEN TUNNETAITOJEN EDISTÄJÄNÄ

2019–2020

Roosa Halme ja Marja Susi kirjoittivat keväällä 2020 julkaisun "Vuorovaikutteinen nukketeatteri lasten ja nuorten tunnetaitojen edistäjänä". Se perustuu heidän toteuttamaansa työhön varsinaissuomalaisten lasten ja nuorten parissa syksyllä 2019. Työ on jatkumoa 2017 projektille "Kohtaamisia nukketeatterin keinoin", jonka puitteissa he työskentelivät muun muassa ensi- ja turvakodissa, ikäihmisten palvelutalossa ja kehitysvammaisten parissa. 

 

Halme ja Susi ovat havainneet, että nukketeatterin laaja-alaisuus ja monimuotoisuus sopi varsin hyvin erilaisiin kohtaamisiin erilaisissa elämäntilanteissa. Vuorovaikutteisen nukketeatterin välityksellä he halusivat laajentaa kokeilua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Millaisia ulottuvuuksia nukketeatterin eri keinoihin voisi löytää yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän kanssaan työskentelevien aikuisten kanssa? Mitä uutta voi tuoda näkyväksi yksilönä ja yhtesössä eri nukketeatteritekniikoilla? Työtapa perustuu myös Roosa Halmeen aiemmin sekä Turun vapaa-aikatoimialan koordinoimana koulutaiteilijana että vapaana taiteilijana toteuttamaan toimintaan palikkateatterin parissa.

 

Halme ja Susi toivovat, että julkaisun lukijalle voi avautua uusia näkökulmia ja käytännön ehdotuksia siihen, miten nukketeatteria voi ajatella laajasti vuorovaikutuksessa erityisesti sellaisten lasten ja nuorten kanssa, joilla on syystä tai toisesta haasteita omien tunteiden ilmaisussa ja tunnistamisessa. He keskittyivät projektissa ja julkaisussa erityisesti tunnetaitojen edistämiseen sekä erilaisten tunteiden tutkimiseen eri nukketeatteritekniikoin.

 

Projektin työpajat toteutuivat neljässä eri paikassa: SPR Turun vastaanottokeskuksen ryhmäkodissa, Ilpoisten koulussa, Piispanlähteen koulussa sekä Merikratos Oy:n lastensuojelun pienryhmäkodissa. Projektin toteutumisen mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apuraha. Projektia tukivat myös nukketeatteritaiteilijoiden verkosto Aura of Puppets ja KO-KOO-MO ry.

Vuorovaikutteinen nukketeatteri lasten ja nuorten tunnetaitojen edistäjänä

Lataa pdf

Vuorovaikutteinen nukketeatteri lasten ja nuorten tunnetaitojen edistäjänä: Projects
bottom of page